vineri, 13 februarie 2015

CAZANUL PENTRU SAPUN

Ne aducen aminte de sapunul de casa pe care il foloseau bunicile noastre si care mirosea atat de frumos.In casa noastra puteti admira cazanul in care se fierbea sapunul la foc de lemne si pentru ca veni vorba am sa va dau si reteta bunicii de sapun, asta pentru cei care vor sa experimenteze retete vechi dar sanatoase.Aveti nevoie de--5 kg de untura de porc
                                                         --2 kg de soda caustica
                                                         250 g de sare grunjoasa
                                                         250 g dedetergent de rufe--optional--
                                                         --20 de litri de apa de ploaie
                                                         --frunze de pelin,galbenele,menta etc.
Intr-o oala de 15 l se topeste untura si se adauga treptat1,5 kg din soda caustica,apa si sarea.Focul trebuie sa fie mic si sa se amestece continuu ca sa nu dea in foc.Adaugam apoi frunzele de pelin  si cand compozitia arata ca o maioneza grunjoasa se aduna partea  de deasupra si se pune intr-o cratita curata.Soda lichida ramasa o lasam sa se limpezeasca si jumatate din ea o punem in oala de 15 l impreuna cu com

pozitia adunata in prealabil.Se pune la fiert,amestecand continuu,si cand toata compozitia se invarteste deodata, sapunul este fiert.
Se stinge focul,se lasa la racit o ora,apoi se adauga detergentul de rufe si cele 250 de grame de soda ramasa. Se amesteca pana se omogenizeaza si se raceste,apoi se taie sapunul in ce forme dorim si se pune la uscat.
                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu