luni, 11 august 2014

BAZNA este in sarbatoare

Strazile Baznei  au fost animate de prezenta unui mare numar de turisti veniti de peste mari si tari. Sunt sasii care dupa 10 ani s-au intors acasa. Emotii mari, sentimente, lacrimi de bucurie, imbratisari si uneori regrete pentru ceea ce au lasat aici.

Intalnirea a durat ca-n povesti, trei zile si trei nopti in care s-au unit vecinatatile si au sarbatorit revenirea pe meleagurile natale asa cum numai ei stiu petrece. La sarbatoare au fost invitati vecini si prieteni, oameni dragi pe care i-au vrut aproape.

Nu se pot descrie sentimentele de care au fost incercati in aceste zile. S-au simtit inca o data acasa, iar cei de aici au fost fericiti ca satul lor a fost pentru trei zile ca altadata.

Acasa e tot acasa!








marți, 5 august 2014

Întâlnirea sașilor din Bazna/Baaßen 2014

Sambata si duminica-- 9-10 august 2014, sasii din Bazna se intorc acasa alaturi de fostii prieteni, vecini, colegi.

Vor fi intalniri pline de emotii, totul in spiritul traditiei si al prieteniei. Au trecut 10 ani de la ultima intalnire, asa ca acum vor fi prezenti peste 200 de persoane dornice sa-si viziteze satul, imprejurimile si sa depene amintiri alaturi de oamenii dragi de odinioara.

Biserica evanghelica este in centrul atentiei si de data aceasta. Aici se vor strange sasii si invitatii lor, la slujba urmata de un concert de orga sustinut de organisti din Germania.

Concert, festivitati, masa festiva.Iata ingredientele necesare unei intalniri de suflet a celor care traiesc departe de casa, dar care nu uita de unde au plecat.
 



miercuri, 23 iulie 2014

Arta cusăturilor săsești

Nu era casa saseasca in care sa nu gasesti tot felul de cusaturi facute de mana harnicelor sasoaice. Erau indemanatice si aveau un minunat simt artistic. De mici invatau cum sa-si impodobeasca locuintele. Era o adevarata arta sa stii sa combini culorile si sa realizezi aceste minunatii.




GEM DE RABARBER

Rubarba, rabarber, revent, pobita este o planta apreciata in Anglia si in tarile germanice. La noi e folosita in Transilvania si in nordul Moldovei la multe preparate culinare--dulceturi,compoturi,prajituri,sosuri.

Gemul de rabarber e o delicatesa.

Iata ingrenientele:

1kg de rabarber,
1kg de zahar,
800ml de apa,
o lamaie,coaja si sucul,
vanilie.

Apa si zaharul se fierb. Se adauga rabarberul taiat bucati vanilia si lamaia.
Se fierb pana se obtine consistenta dorita de gem. Pofta buna!

luni, 21 iulie 2014

Leac pentru înțepăturile de insecte

O plimbare in natura poate avea consecinte neplacute. Intepaturile de insecte, mai ales cele de albine si viespi, daca nu sunt grave si trebuie mers de urgenta la medic, se pot trata si cu leacuri babesti, dar sasesti.

Mai intai se spala locul cu apa rece, dupa care se aplica o compresie cu gheata.
O ceapa taiata in doua va reduce inflamatiasi mancarimea, ceapa continand antibiotice naturale.

vineri, 18 iulie 2014

ZIUA UNIVERSALA A IEI sarbatorita la Bazna


Multumim SIBIU NEWS pentru cuvintele frumoase adresate noua!

Sașii din Medias în vizită la Casa Baronului

Sasii erau mari amatori de drumetii. Drumul de la Medias la Bazna il faceau saptamanal pentru a merge la strandul din Bazna. Au vrut sa repete aceasta experienta si acum, cand s-au intalnit la Medias, in 13-16 iunie, asa ca au pornit la drum si dupa vreo 2 ore de mers pe drumul marcat din padure au ajuns la destinatie.

Au vizitat Biserica fortificata si Casa Baronului. S-au ratacit printre exponate, au depanat amintiri, au retrait clipe ce le aminteau de copilarie si de tinerete.

Dupa o gustare saseasca stropita cu un stampel de tuica, s-au dezlegat limbile si au curs povestile.

A fost o zi de neuitat iar la despartire au spus La revedere,pe curand!

Ii asteptam oricand cu drag!