vineri, 23 mai 2014
DEFINITIA VECINATATII
Stephan Ludwig Roth definea astfel vecinatatea--Vecinatatea este o comunitate frateasca,teritoriala,ai carei membri beau din aceeasi fantana,stau de garda in timpul noptii pentru securitatea tuturor,isi construiesc impreuna casele,se comporta ca si rude in cazul ivirii unei boli sau catastrofe,ii cinstesc impreuna pe cei ce i-au parasit,apoi,din devotament,au grija de vaduva si copiii ramasi orfani.--
Mobilier pictat
Mobila pictata era prezenta in casele sasesti.Colectia muzeului s-a imbogatit cu cateva piese de mobilier pictat manual cu flori si motive sasesti care dau o nota de frumusete si autenticitate unui mobilier vechi,gasit undeva intr-un pod si care nu mai spera sa iasa candva la lumina.
OBICEIUL VECINATATILOR
Astazi se sarbatorea la sasi Ziua vecinului.Vecinatatea era un obicei stravechi legat de munca,intalnit inca din epoca tribala.In Bazna erau mai multe vecinatati conduse de tatal vecinatatii--Nobervoter, care se schimba anual.Scopul vecinatatilor era intrajutorarea.Cele 8 vecinatati de aici se intalneau anual, inainte de tighidis si faceau bilantul activitatii si se preda gestiunea noului tata al vecinatatii
miercuri, 21 mai 2014
Prajitura cu rabarbar
Iata ca e din nou vremea rabarbarului,adus de sasi la venirea lor in Siebenburger.Folosit in multe feluri e
peferat si azi de ardeleni.Compotul e delicios dar si prajitura a carei reteta v-o dau azi e erste klasse...
Aveti nevoie de--4 oua,2 canite de zahar,1canita de lapte,1canita de ulei ,4canite de faina.
Ouale se separa,galbenusurile se freaca cu zaharul si se adauga cate putin ulei ,amestecand ca la maioneza.Se dizolva in lapte un praf de copt si se adauga in compozitie.In final punem si faina si se obtine un aluat pe care-l punem in tava tapetata cu ulei si faina .Sa nu uitan rabarbaruj care ,taiat cubulete ,il asezam peste aluat.Tinem prajitura la cuptor pana incepe sa se rumeneasca,apoi adaugam albusurile batute spuma in care adaugam si100g de zahar.Mai lasam in cuptor pana se rumeneste putin si albusul s i
obtineti o prajitura delicioasa.Nu-mi ramane decat sa va urez --POFTA BUNA!
peferat si azi de ardeleni.Compotul e delicios dar si prajitura a carei reteta v-o dau azi e erste klasse...
Aveti nevoie de--4 oua,2 canite de zahar,1canita de lapte,1canita de ulei ,4canite de faina.
Ouale se separa,galbenusurile se freaca cu zaharul si se adauga cate putin ulei ,amestecand ca la maioneza.Se dizolva in lapte un praf de copt si se adauga in compozitie.In final punem si faina si se obtine un aluat pe care-l punem in tava tapetata cu ulei si faina .Sa nu uitan rabarbaruj care ,taiat cubulete ,il asezam peste aluat.Tinem prajitura la cuptor pana incepe sa se rumeneasca,apoi adaugam albusurile batute spuma in care adaugam si100g de zahar.Mai lasam in cuptor pana se rumeneste putin si albusul s i
obtineti o prajitura delicioasa.Nu-mi ramane decat sa va urez --POFTA BUNA!
sâmbătă, 15 februarie 2014
LEAC PENTRU STARILE DEPRESIVE
Se stie ca pojarnita sau sunatoarea alunga
tristetea.Se bea de 2-3 ori pe zi,cate o ceasca cu ceai de sunatoare si una chiar inainte de culcare.Aceasta planta blocheaza receptorii din creier responsabili pentru starile depresive si stimuleaza hormonul fericirii.
vineri, 14 februarie 2014
SARBATOAREA FARSANGULUI
Faschingul sasesc a fost preluat in Ardeal de comunitatea maghiara. Este o sarbatoare de la sfarsitul lunii februarie,inainte de Miercurea Cenusii, ce marcheaza la crestinii ortodocsi inceputul Postului Mare.In Evul Mediu era o ceremonie de ingropare a iernii,de alungare a frigului si a duhurilor rele.Sarbatoarea cu masti--vartschang-- marcheaza--ultima bautura--pana la Pasti.O sarbatoare vesela, galagioasa,cu multe obiceiuri specifice fiecarei comunitati sasesti.
marți, 11 februarie 2014
Statiunea BAZNA
Cand Dumnezeu a creat lumea,si-a indreptat privirea catre Tara Transilvaniei,cerand omului sa nu altereze cu nesabuinta sa aceste locuri.Puritatea inceputurilor a ramas inca nealterata in aceasta parte de lume...linistea si odihna sunt pretutindeni.
Bazna e asezata intr-o regiune de dealuri si coline acoperite de paduri,vita de vie si pomi fructiferi.
In 1671 niste ciobani ,aprinzand un foc sa se incalzeasca,au descoperit fara voia lor,zacamantul de gaz natural de la Bazna.Prin acesta si prin apele minerale descoperite ulterior,statiunea a atras oameni din Transilvania dar si din alte locuri.Factorii naturali de cura sunt apele minerale--clorosodice,iodurate,bromurete hipotone---,namolul de origine naturala adus la suprafata de apa izvoarelor si sarea de Bazna.Acesti factori sunt recomandati persoanelor cu predispozitie la imbolnaviri diverse ale aparatului locomotor, cu afectiuni reumatismale,posttrumatice, afectiuni neurologice periferice sau ginecologice.
Bazna este locul unde calatoria se opreste pentru cei care doresc un weekend
relaxant in mijlocul naturii sau un sejur agreabil si deconectant cu familia sau prietenii si pentru cei care au nevoie de un tratament.
Bazna e asezata intr-o regiune de dealuri si coline acoperite de paduri,vita de vie si pomi fructiferi.
In 1671 niste ciobani ,aprinzand un foc sa se incalzeasca,au descoperit fara voia lor,zacamantul de gaz natural de la Bazna.Prin acesta si prin apele minerale descoperite ulterior,statiunea a atras oameni din Transilvania dar si din alte locuri.Factorii naturali de cura sunt apele minerale--clorosodice,iodurate,bromurete hipotone---,namolul de origine naturala adus la suprafata de apa izvoarelor si sarea de Bazna.Acesti factori sunt recomandati persoanelor cu predispozitie la imbolnaviri diverse ale aparatului locomotor, cu afectiuni reumatismale,posttrumatice, afectiuni neurologice periferice sau ginecologice.
Bazna este locul unde calatoria se opreste pentru cei care doresc un weekend
relaxant in mijlocul naturii sau un sejur agreabil si deconectant cu familia sau prietenii si pentru cei care au nevoie de un tratament.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)