joi, 2 iulie 2015

SARBATOAREA SASILOR -DINKELSBOUHL-2015

Am avut bucuria de a participa anul acesta de Rusalii la intalnirea sasilor care are loc in fiecare an la Dinkelsbouhl-Germania.
Pentru ca anul acesta sasii din Bazna si-au prezentat satul lor,
 de unde au plecat in urma cu multi ani,m-am bucurat sa vad ca se mai gandesc la locurile natale si se mandresc cu ceea ce au lasat in urma.Am intalnit acolo oameni dragi,prieteni,fosti elevi,cunostinte de care m-am bucurat si cu care am depanat amintiri.Expozitia prezentata de bazneni a aratat fata comunei-statiune turistica,tratamente cu vestita sare de Bazna,povestea porcului de Bazna,biserica fortificata evenimente care arata ca viata satului merge inainte.
Vizitatorii standului au putut rasfoi si cartea de bucate, lansata recent ,cu retete vechi  pe care sasii ni le-au lasat mostenire.Este vorba de cartea-Gatim impreuna in casa baronului-aparuta la minimuzeul sasesc, pe care il puteti vizita, din Casa Baronului din Bazna.
Toti cei care au trecut prin sala de expozitii au fost intampinati cu paine cu untura si cu slanina de la porcul de Bazna.A fost o atmosfera de sarbatoare ,plina de emotii,in care sasii si-au purtat cu mandrie costumele populare,au dansat,s-au bucurat de mancarurile care le aminteau de copilarie.
 Dupa doua zile de sarbatoare,intr-un oras medieval care ii asteapta in fiecare an pe sasii plecati din Transilvania,a venit si momentul despartirii dar promisiunile au fost facute-PE CURAND!









duminică, 3 mai 2015

LANSARE DE CARTE

Au trcut cateva zile de la lansatea cartii de arta culinara dar ecourile evenimentului nu s-au stins inca.
Este vorba despre o carte bilingva,in limba romana si germana,ce intruneste o colectie de retete traditionale sasesti pentru ca aici in Ardeal,sasii si-au pus amprenta si asupra artei culinare.
Dupa opt sute de ani de convietuire pe pamant transilvan,sasii au facut cale intoarsa spre Germania lasand in urma traditii care astazi sunt duse mai departe de gospodinele din satele sasesti.Sa ne amintim de henclisul sasesc,de cozonacul cu nuca ,de vestita socata sau de ciorbele gustoase care fac deliciul turistilor care poposesc tot mai des prin zona.
Lansarea cartii a avut loc la Restaurantul Traube din Medias ,intr-un cadru deosebit,in prezenta unui public numeros care a apreciat bunatatile gatite dupa retetele trditionale care au fost prezentate intr-o maniera moderna, gratie lui Paul Fulop, chef al Restaurantului Binder Bubi din Sighisoara la care si-au dat concursul si reprezentantii Restaurantului Traube.
Cartea de retete culinare--GATIM IMPREUNA IN CASA BARONULUI--si-a facut iesirea in lume si a fost apreciata drept --o carte gustoasa--de catre cei care au participat la eveniment care au primit cate o carte cu autograful autoarei si au petrecut cateva ore intr-o ambianta placuta.







duminică, 19 aprilie 2015

GATIM IMPREUNA IN CASA BARONULUI

Un eveniment asteptat de ceva vreme va avea loc in curand.La Casa B aronului din Bazna au loc evenimente importante,aici puteti afla momente din istoria sasilor,puteti afla marturii despre credinta lor,despre dragostea lor pentru frumosul cu care-si impodobeau lacasurile de cult,despre organizarea lor, despre mestesugurile lor.Toate acestea le puteti vedea
 vizitand cetatile fortificate sau casele vechi ce ne-au ramas,dovada a unei civilizatii materiale unice in lume.Traditia sasilor e dusa mai departe,mai ales in privinta bucatariei sasesti.S-au pastrat retete vechi pe  care gospodinele  din Ardeal le mai folosesc inca.
Cartea  de retete traditionale--GATIM IMPREUNA IN CASA BARONULUI-- s-a nascut din ideea ca trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor care vin pentru ca mancarea nu inseamna doar gust  ci si traditie.Mancam pentru ca viata sa fie mai frumoasa,mai colorata.

marți, 14 aprilie 2015

PE URMELE SASILOR

Elevii Scolii Gimnaziale -Herman Oberth- au petrecut o zi interesanta la Bazna la Casa Baronului unde au aflat momente din viata si istoria sasilor,au invatat sa picteze linguri de lemn in culorile specifice,au invatat sa impleteasca parul asa ca fetele s-au intors acasa la Medias cu un nou look.
Cei indragostiti de arta culinara au participat la atelierul de pregatit gogosi si ,mai in joaca,mai in serios,au devenit mici patiseri.Desi acesti copii erau doar in clasa a v-a s-au dovedit a fi destoinici si la lucruri practice iar Scoala-altfel- a fost o idee buna  de a da posibilitatea elevilor sa experimenteze lucruri noi.Elevii clasei a v-a C,indrumati de diriginta lor,profesoara Ionela Bozai,au  avut o zi frumoasa despre care isi vor aminti multa vreme.Urmati exemplul lor!




miercuri, 8 aprilie 2015

SAPTAMANA --ALTFEL--

In cadrul unui proiect intitulat --Pe urmele minoritatilor din Romania--elevii de la Liceul--Samuel von Brukenthal-- din Sibiu condusi de profesoarele Annette Frings si Cristina Varga, au vizitat Casa baronului din Bazna.Elevii au cules informatii despre minoritati si despre atractiile turistice din zona.Rezultatele vor fi prezentate in cadrulunui seminar ce va avea loc la Medias la inceputul lunii septembrie.
Au fost organizate si doua workshop-uri pentru elevi.Acestia au invatat sa pregateasca gogosi sasesti si sa picteze linguri de lemn cu modele si culori sasesti.Au fost indrumati de un elev voluntar,Corneliu Turus,de la SNG Medias.
A fost o actiune placuta si utila in acelasi timp.Ne bucuram ca la Bazna vin tot mai multi turisti atrasi de  ospitalitatea oamenilor din zona.

vineri, 6 martie 2015

COJOACELE SASILOR

Nu era sarbatoare la care tineri si batrani sa nu se imbrace in frumoasele cojoace cusute cu maiestrie de mesteri priceputi.Aceste cojoace se pastreaza si astazi in lazile de zestre de unde sunt scoase la sarbatori, la biserica si la intalnirile sasilor din fiecare an.