duminică, 5 februarie 2012

Cantecul Baznei

La inceputul secolului xx invatatorul sas Kutschis a scris versurile cantecului inchinat comunei Bazna,in dialect sasesc.Iata prima strofa .-
 
                                      Se afla o comuna intr-o vale verde,
                                       Inconjurata de flori fara numar
                                       Si dealuri insorite cu vii
                                       De numeroase pasari slavita.
                                       Cat e pamantul de frumos si lumea de larga
                                       Mie nici  un loc nu-mi place mai mult
                                       Decat tu,draga Bazna,
                                       Scumpul meu loc natal,
                                        Paradisul meu pe acest pamant !


Acest cantec se canta la intalnirile sasilor care au loc anual in Germania.









                                     .

vineri, 3 februarie 2012

Iarna la muzeu




Peisajul e minunat si in acest anotimp dar din pacate conditiile meteorologice nu permit functionarea Muzeului sasesc din Bazna. Pentru cei interesati insa pot fi anuntata pentru un eventual grup de turisti la tel.0369881441.Sunteti bineveniti incepand cu luna aprilie.Va astept cu drag!

joi, 2 februarie 2012

Lolele invadeaza duminica Agnita - 5 februarie


Sasii au lasat  la plecarea lor in Germania un obicei dus mai departe de romani.Este vorba de LOLE sau URZELN, un festival tinut in luna februarie la Agnita.

E un obicei de iarna cand ,oamenii se imbraca in zdrente cu masti caraghioase,clopote,bice,talangi. Legenda spune ca in timpurile stravechi o fata pe nume Ursula s-a imbracat astfel pentru a-i speria pe otomanii care vroiau sa cucereasca cetatea. Traditia simbolizeaza alungarea iernii s i venirea primaverii, In zona Baznei traditia nu s-a pastrat dar a ramas expresia-a fi ca o lola-adica -a fi urata-.

Ceapa,un calendar stravechi

Calendarul cu ceapa este un vechi obicei sasesc prin care prevedeau cum va fi vremea in anul urmator.In noaptea de Anul Nou desprindeau foile unei cepe mari,le asezau in ordine,numindu-le dupa lunile anului. Puneau in fiecare foaie putina sare si le lasau pana a doua zi dimineata pe pervazul ferestrei. Verificau a doua zi cat lichid a lasat sarea topita in fiecare foaie. Astfel se stia daca va fi seceta sau ploaie in functie de cantitatea de lichid gasita.

marți, 31 ianuarie 2012

Cat de rigurosi erau sasii


In Transilvania sasii au lasat o amprenta asupra populatiei romane in special in arta culinara si in servitul mesei.Erau rigurosi,isi stabileau felurile de mancare cu o seara inainte.Mancau la ore fixe.Cand batea clopotul  bisericii ora 12,toata lumea lasa lucrul si se indreptau spre casa pentre servirea pranzului.Cand erau la camp,serveau broc,paine amestecata cu vin si pusa la rece dupa ce petreceau o zi in soare.Cafeaua o serveau la ora 5 ,insotita de ceva dulce iar cina era servita fix la ora 8,

Prieteni necuvantatori ai baronului

Niste pisicute dragalase s-au aciuit in casa baronului.Stiau ca acolo printre obiecte cu iz de vechime e locul ideal unde se pot juca in voie.Oare pot fi angajate pe post de paznici cu acte in regula?

Povestea furculitei din casa baronului

Desi pare o furculita obisnuita are totusi povestea ei. Are o forma ciudata,e tocita ....Oare de ce? Fiind dintr-un material moale s-a tocit de prea multa intrebuintare.Care e concluzia?

Paparada (papara) era cea mai buna si mai rapida mancare, folosita pana in zilele noastre. Bunica baronului era gospodina familiei iar furculita ii apartinea. Iata cum se transmit peste timp obiecte, obiceiuri, traditii.
Si...am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea furculitei expusa la muzeul din Bazna.