marți, 29 ianuarie 2019

TRADITIILE SASILOR

Si in acest an la Agnita a avut loc Sarbatoarea Lolelor, eveniment mult asteptat de cei din zona si nu numai.Manifestarea s a bucurat si in acest an de un numar mare de participanti care au urmarit defilarea Lolelor  cu multa bucurie.



CASELE SASESTI DIN BAZNA

Aceste case sunt construite in secolul al 19 lea.Sunt cladiri masive,cu ziduri groase,cu interiorul format dintr o camera in fata de dimensiuni mari 6x7m sialte doua de dimensiuni mai mici,urmate de un sopron folosit ca bucatarie de vara si magazie.La multe case de pe strada Principala,intrarea se face prin porti masive din caramida si lemn.Majoritatea caselor au suferit astazi modificari pentru imbunatatirea conditiilor de confort prin amenajarea de bai si camere pentru pastrarea alimentelor,construite in soproane.




luni, 28 ianuarie 2019

Un leac sasesc pentru gripa ,dureri in gat si tuse

Va recomand ceaiul de ceapa.Nu este foarte bun la gust dar ne ajuta la imbunatatirea starilor gripale in aceasta perioada.Fierbeti o ceapa, apoi acoperiti vasul pentru cateva minute si puteti sa cnsumati ceaiul cu incredere.

OBIECTE PICTATE PREZENTE IN EXPOZITIA MUZEULUI

Pictura pe lemn si sticla este adeseori intalnita in cultura sasilor.In Ardeal,Siebenburgen,cum il numeau sasii,exista multe astfel de obiecte.Stemele celor 7 cetati  sunt adeseori pictate pe diverse obiecte din lemn.Puteti admira o farfurie si o bomboniera ce poarta imaginea celor 7 cetati din Siebenburgen.

              /

miercuri, 23 ianuarie 2019

GASTRONOMIA ROMANEASCA

In acest an judetul Sibiu este declarat REGIUNE GASTRONOMICA EUROPEANA deci putem afirma ca judetul nostru are painea si cutitul in mana.Reinterpretarea si modernizarea bucatariei transilvanene nu stim unde va duce dar important este sa incercam,sa experimentam si sa descoperim permanent.
Proiectul este extins la nivelul intregului judet si alaturi de patrimoniul culinar romanesc mostenirea saseasca este si ea pusa la treaba. In intampinarea evenimentului, Casa Baronului din Bazna, pune la dispozitia amatorilor de bunataturi

doua carti de gastronomie pe care le puteti achizitiona de  la muzeul etnografic sasesc din Bazna despre care s a scris ca pastreaza o atmosfera atat de autentica incat parca sasii abia ce s au ridicat de la masa.

SALATA CU SFECLA ROSIE

 INGREDIENTE 

 o sfecla rosie potrivita ca marime                   
un morcov
2 linguri ulei de masline
sare ,piper
zeama de la jumatate de lamaie
3 linguri amestec de seminte
un praf de chimen

MOD DE PREPARARE
Se curata de coaja sfecla si morcovul,se spala si se da prin razatoarea mare    Legumele rase se pun in bol.adaugam zeama de lamaie,semintele,condimentele cu praful de chimen Pentru a se intrepatrunde aromele,e bine sa punem salata la frigider pentru 15 minute.