luni, 20 iunie 2016

CONCERTE DE ORGA

Si in acest an reincep concertele de orga de laBiserica Evanghelica din Medias.In fiecare zi de luni,de la orele 19,invitati din tara si din strainatate vor concerta  la Medias,vor fi intalniri de suflet si speram ca si anul acesta intalnirile sa fie la nivelul asteptarilor.Multumim organizatorilor!

INTALNIREA SASILOR DIN MEDIAS 2016


Acum cateva zile a avut loc in Germania in pitorescul oras,Dinkelsbuhl,intalnirea sasilor din Medias.
Cateva imagini de la aceasta intalnire,preluate de pe postarile lui Mircea Hodarnau care si-a  lansat aici cartea-Mediesenii rock and roll.




CAMARA DE SLANINA

Se stie despre obiceiul sasilor de a tine slanina in turnul bisericii.Acolo se pastra in conditii optime asa ca pot spune ca nu am mai simtit gustul adevarat al slaninii de cand au plecat sasii.Chiar si turnurile ramase fara slanina au ajuns sa-i duca dorul.
Nu se stie de ce dar in ultimii ani inainte de plecarea sasilor ,multi au renuntat sa mai duca slanina in turn si si=au construit acasa o camara speciala unde sa-s i pastreze preparatele din porc.O

astfel de camara puteti vedea si la noi si puteti chiar gusta din slanina tinuta la rece  in aceasta camara.

LAPTE BATUT

Au inflorit sanzienele care au proprietatea de a inchega laptele fara a-i da vreun gust.De aceea,de SANZIENE  se obisnuia sa se bea lapte batut.Daca nu aveti sanziene,iata o reteta de lapte batut, usoara si buna.Amestecati un litru de lapte crud si un litru de lapte fiert intr-un vas de lut,cu gura mare.Deasupra se pune un tifon.
Ca sa se prinda mai repede.putem scurge in lapte zeama unei jumatati de lamaie.Lasam laptele la loc cald,langa soba sau langa aragaz.Este gata in doua zile.Cand este prins ,se bate bine cu telul,se pune in sticle si se tine la rece.Este la mare cautare in zilele calduroase de vara.

BRUSTURELE SI CICOAREA

BRUSTURELE are o radacina bogata in substante minerale-sulfati,fosfati de calciu de magneziu si de potasiu si in vitaminele din grupul B-urilor.Se recomanda folosirea radacinilor proaspete.
Brusturele ajuta organismul sa elimine toxinele,fiind recomandat in reumatism,in diabet si in curele de primavara.Se face un ceai din 30-40 gr. de radacina maruntita,fiarta10 minuite intr-un litru de a apa.Se beau 3 cesti de ceai pe zi.

CICOAREA are un efect diuretic fiind recomandata in afectiunile hepatice si renale.Este recomandata ca tonic general pentru ca are in compozitie fosfor.
Infuzia se prepare din 8-15 gr.de frunze uscate la un litru de apa.Se beau



4-5 cesti de ceai pe zi.






PLANTE MEDICINALE DE CULES IN LUNA IUNIE-BRANCUTA,BRUSTURELE,CICOAREA

Cea mai buna zi pentru culegerea plantelor medicinale este considerata martea de dupa Rusalii.
In aceasta luna se culege BRANCUTA  care e un adversar al bolilor specifice anotimpului rece.Se folosesc frunzele si varfurile inflorite din care se face o infuzie din 40gr. flori si frunze la un litru de apa.Se beau3-4 cesti de ceai pe zi,intre mese.

-