duminică, 10 aprilie 2016

BISERICA FORTIFICATA DIN VELT--JUD. SIBIU

Bisericile fortificate din Transilvania sunt unice si sunt  o  foarte importanta mostenire culturala lasata de sasi.Sapte dintre aceste biserici fac parte din patrimoniul UNESCO,ne mandrim cu ele,sunt vizitate de turisti romani si straini dar in fiecare sat sasesc exista si  biserici lasate in paragina care se darama sub ochii nostri.Biserica din satul Velt ce apartine de comuna Bazna ,o biserica cu o constructie aparte, este doar un exemplu  care trebuie sa ne dea de gandit.
La Casa Baronului puteti vedea aceasta biserica intreaga, asa cum era pe vremea cand sasii mai erau pe aici. Un tablou,confectionat din paie, realizat de un batran sas inainte de a lua drumul Germaniei,a fost lasat mostenire,la Bazna si poate fi vazut  de cei care mai traiesc cu nostalgia trecutului.










SILURUL--planta ochilor sanatosi

Primavara aduce cu ea si alergiile.Conjuctivita ne supara si greu putem scapa de ea.Sasii foloseau o planta speciala numita SILUR.Se oparea o jumatate de lingurita de planta intr-o ceasca de apa clocotita si se lasa sa se patrunda

1-2 minute.Dupa racire se aplica o compresa pe pleoapele inchise si se tinea 5-10 minute.Silurul are efect antiinflamator garantat.

BISERICA FORTIFICATA DIN BAZNA--vazuta prin ochii artistilor plastici

La Casa Baronului din Bazna puteti admira cateva tablouri pictate de cativa artisti plastici atrasi de frumusetea bisericilor fortificate din Transilvania.Biserica evanghelica din Bazna figureaza in lista monumentelor istorice din zona.Academicianul G. Oprescu,in cartea sa --Bisericile cetati din Ardeal--apreciaza ca--Vazuta de departe,biserica din Bazna,cladita in secolul al xv-lea prin masa constructiei din care e formata, prin pitorescul atator acoperisuri,vazute in perspectiva si profilandu-se pe cer ,face o puternica impresie.--



NUNTA URZICILOR

Nunta urzicilor este inflorirea lor,moment din care inceteaza de a mai fi bune de mancat.Urzicile sunt foarte sanatoase,au un bogat continut de vitamine si de fier.Dupa ce se culeg se spala bine cu apa rece,apoi se oparesc si dupa aceea sunt puse la fiert.Dupa ce au fiert  se scurg de apa si se fac piure.In apa in care au fiert se dizolva 2 linguri de faina,se da un clocot si apoi se adauga urzicile,alaturi de care

amestecul mai fierbe circa 10 minute.Deasupra se rade hrean sau se mananca cu mujdei de usturoi.Este obiceiul ca,inainte de a baga in gura prima imbucatura,sa zici--Bucate noua in gura veche.--Apa in care au fiert urzicile este foarte buna de baut.

duminică, 3 aprilie 2016

SALATA DE SPANAC

Spanacul--1 kg--se  curata si se spala bine,apoi se opareste in una sau doua ape.Daca frunzele sunt prea mari,se mai taie si se scot nervurile.Se lasa sa se raceasca si intre timp se pregateste sosul--se pune intr-un castron ulei,zeama de lamaie si putina sare,se amesteca bine si se pipereaza,astfeli cat sa iasa un sos bun.Se adauga spanacul si se amesteca astfel incat sa nu se rupa frunzele.

PLANTE DE CULES IN LUNA APRILIE

CIUBOTICA CUCULUI--planta ierbacee ce creste prin poieni si pasuni.
 In scopuri terapeutice se folosesc florile si rizomii cu radacini.Toate partile plantei sunt bogate in potasiu,calciu si sodiu.
  Este un excelentfluidifiant al mucusului bronsic si un expectorant foarte bun.Se recomandain afectiuni pulmonare,are actiune sudorifica,antifebrila,diuretica si


calmanta.
  Infuzia se face din flori si frunze,6 grame la o ceasca de apa.Se beau 2 cesti pe zi.pe stomacul gol.
  Efect benefic in bolile pulmonare il are sucul facut din flori bine tocate,amestecate cu apa si miere.
FUMARITA--incetineste procesul de imbatranire.
   Echilibreaza secretia biliara,este benefica in boli ale ficatului si aparatului urinar,in arteroscleroza si hipertensiune.Se foloseste si in curele de detoxificare din timpul primaverii cat si in cazurile de obezitate.
  Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani.Infuzia se prepara din 80 de grame de planta uscata sau 30-40 de grame de planta verde la un litru de apa.Gustul e foarte amar--se bea o ceasca de ceai,inainte de mese.

UN NOU INCEPUT LA CASA BARONULUI

In aprilie incepe un sezon nou la Casa Baronului din Bazna.Sunteti bine veniti,va asteptam cu drag la noi . Aici puteti gasi clipe de liniste, va veti intoarce in timp pentru ca la noi timpul se scurge incet, ca pe vremea bunicilor.Casa noastra este o gospodarie taraneasca in care nimic nu s-a schimbat,totul este asa ca acum200 de ani de cand a fost construita casa.Veti afla, venind la noi , cum traiau sasii,cum se gospodareau ei cum stiau sa urmareasca semnele naturii si sa le foloseasca in viata lor de zi de zi.
Cautati-ne si cred ca nu va vom dezamagi!